Vem är Johan Lindfors

Jag är en passionerad utvecklare, arkitekt och tekniker, trivs med att presentera, demonstrera och implementera allt som har med programmeringa att göra. I den här bloggen har jag för avsikt att skriva om utveckling i allmänhet och på Microsofts plattform i synnerhet.

Är du intresserad av en XNA användargrupp?Visa resultat!

Get Microsoft Silverlight

Widget Twitter not found.

Root element is missing.X

MIX10 – Hur mycket coolt som helst

Tänkte jag skulle ta och försöka och samla upp några intryck från den första tiden på MIX10, evenemanget är inte slut ännu, men det känns som om jag håller på att tappa bort mig i floran av nyheter som släppts. Måste försöka sätta mig och skriva lite mer detaljerat men just nu så hinns det helt enkelt inte med...

Windows Phone 7 Series

imageDet borde inte ha gått någon förbi att utvecklarplattformen och strategin för Windows Phone 7 Series har annonserats och förhoppningsvis så har alla också hört att utvecklingsverktygen finns tillgängliga redan i dag i en CTP för nedladdning. Verktygen består primärt av Visual Studio 2010 RC, antingen som en separat Express version eller som ett tillägg till den installation av Visual Studio 2010 RC som du redan har installerat. Med verktygen finns också en emulator av Windows Phone 7 Series som gör det möjligt att testa applikationer utan en riktig enhet tillgänglig, oavsett om applikationen är baserad på Silverlight eller XNA. Det har också annoneserats och gjorts tillgängligt en version av Expression Blend, speciellt fokuserad på att bygga rika applikationer med Silverlight för just Windows Phone 7 Series.

Ladda hem:

Silverlight 4

Scott Guthrie berättade att Silverlight 4 RC nu finns tillgänglig att ladda ned och att den färdiga versionen väntas komma om en månad. Några riktigt coola applikationer och upplevelser demonstrerades från scenen och intrycket som jag fått från flera deltagare är att Microsoft nu fått iordning på “storyn” när vi knyter ihop plattformen med Silverlight även för telefonen (det är ett superset av Silverlight 3 på telefonen, men inte allt från Silverlight 4).

Ladda hem:

Internet Explorer 9

Vi har också fått se hur arbetet av Internet Explorer 9 verkligen börjar visa resultat och bland annat Steven Sinofsky var med på scenen och visade flera demonstrationer av hur utvecklingen av webbapplikationer kan bli ytterligare lättare med inte bara IE9 utan också verktygen som följer med. Några noteringar från sessionen var:

Chakra – är en javascript-motor som använder (om det finns tillgängligt) en separat kärna för att kompilera javascript-koden i webbapplikationer gör det betydligt snabbare att exekvera javascript-kod.

HTML5 – Vi lägger ned en stor insats på att redan i ett tidigt skede implementera standards som fortfarande är under utveckling som exempelvis HTML5 Video, CSS3, DOM, SVG osv. Otroligt imponerande demonstrationer på hur prestandan med hjälp av GPU stödet spöade andra webbläsare med råge, det var länge sedan som jag hörde applåder så tätt mellan varandra för de olika funktionerna som demonstrerades, det är tydligt att vi är på väg åt rätt håll!

Community Feedback Program – innebär att en ny uppdatering av IE9 kommer att publiceras varannan månad, vilket gör att utvecklare kontinuerligt kan bidra med kommentarer och dra nytta av uppdateringar som görs under utvecklingsarbetet.

Internet Explorer 9 finns också redan nu tillgänlig för nedladdning i en förhandsversion just för utvecklare att kunna använda redan idag.

Ladda hem:

Visual Studio 2010

Scott Guthrie och även Scott Hanselman visade på en keynote på flera av nyheterna i Visual Studio 2010 som kommer att lanseras inom en månad. Spontana applåder för arbetet som Microsoft lägger ned på att både använda och bidra till jQuery var kanske inte helt oväntade, jQuery har enligt statistiken 30% användning på alla webbplatser, inte illa!

Ladda hem:

oData och Dallas

odataNågot som jag verkligen imonerades över var initativet runt oData eller Open Data Protocol som det egentligen heter. oData är ett API som hjälper en tjänst att exponera sitt data på ett sätt som gör det enkelt för andra utvecklare att bygga tjänster eller klienter som konsumerar datat. Doug Purdy visade också under sin presentation på hur projektet med kodnamn “Dallas” kan agera “repository” för sådana tjänster och då också möjliggöra för tjänsten att tjäna pengar på sitt API.

Ladda hem:

Den här bloggen använder BlogEngine.NET 1.6.0.0
Temat anpassat av Johan Lindfors